Ons aflossingstraject.

Sparen is toch iets wat je nu niet meer doet nu de rente zo laag staat is iets wat we de laatste tijd veel horen. Het is nu inderdaad niet heel verstandig om al je geld maar op een spaarrekening te zetten en te gaan kijken hoe het niet groeit of zelfs in waarde afneemt. Dit is de reden dat we nu gaan vertellen over ons aflossingstraject. Dit wil niet zeggen dat het nu niet verstandig is om zuinig aan te doen en geld over te houden. Sparen bij een bank is nu niet verstandig maar al het geld dat binnenkomt, of meer dan er binnenkomt, uitgeven is nog minder verstandig. Met dit geld kan je andere zaken doen die wel geld op (kunnen) leveren.

Ons aflossingstraject. "Door je hypotheek af te lossen is je huis elke keer een beetje meer van jezelf". goed-met-geld.nl

Als je een eigen huis hebt waar je een hypotheek op hebt dan is het gek om te denken dat je aan je hypotheekverstrekker rente betaald en dat je spaargeld op je bankrekening hebt staan waar je (nagenoeg) geen rente over krijgt. het is dan verstandiger om je geld gaat aflossen op de hypotheek, Het percentage wat je nu aan rente betaald is het bedrag wat je dus bespaart als je afgelost hebt. Dit is voor ons de eerste stap om Fire te worden. Beleggen is ook een optie waarbij je hogere winsten kan maken maar hier zitten grotere risico’s aan. Dit is de reden dat wij zelf eerst met het laagste risico begonnen zijn. Grotere risico’s kunnen we dan later nemen. Natuurlijk hebben we naast het geld wat we aflossen nog een buffer voor als er onverwachte kosten zouden komen.

Onze situatie: Ons aflossingstraject.

Zelf woon ik nu samen met mijn vrouw en 2 kinderen iets meer dan 3 jaar in onze nieuwbouwwoning,
De hypotheek welke wij in 2016 afsloten voor de bouw was met alle opties €287.500,- (ingang hypotheek 03-2017 bij aanvang bouw)
Onze hypotheek bestaat uit 3 delen:

 • Aaflossingsvrij – €64.450,- a 2,0% 10 jaar vast
 • Annuïteit – €113.425,- a 2,7 % 30 jaar vast
 • Opbouwhypotheek – €109.625,- a 2,9% 20 jaar vast

  Kosten per maand voor aflossing en rente 1095€

Door je hypotheek af te lossen is je huis elke keer een beetje meer van jezelf

Ons huis is 15 maart 2018 opgeleverd en we zijn er op 27-04-2018 ingetrokken.
Ondertussen lossen we op het annuïteiten deel vast elke maand af en leggen we op een, aan de opbouwhypotheek gekoppelde spaarrekening, ook telkens geld in. Daarnaast lossen we elke maand extra af om zodoende de hypotheeklast zo snel mogelijk af te lossen. Hierbij maken we gebruik van het “achtste wereldwonder” te weten “rente op rente”. Dit doen wij door middel van het sneeuwbaleffect.

Ik zal jullie van de afgelopen jaren geen maandelijks overzicht gaan geven maar ik kan jullie wel aangeven wat de stand van zaken nu is en jullie vanaf nu meenemen in het verhaal van aflossen waardoor jullie op de hoogte kunnen blijven hoe het nu gaat met ons aflossingstraject..

Op dit moment 08-2021:

 • Aflossingsvrij – €55.000,- a 1,8% 10 jaar vast
 • Annuïteit – €82.140,- a 2,5 % 30 jaar vast
 • Opbouwhypotheek – €109.625,- a 2,9% 20 jaar vast
 • Spaarrekening opbouwhypotheek – €55087,77 a 2,9%

  Kosten per maand voor aflossing en rente €826,35
 • Aflossing : €192,81
 • Rente : €518,89
 • inleg : €114,65

Zoals je kan zien is er al een aardig stuk terugbetaald/ingelegd en is de rente naar beneden gegaan wegens het verlagen van de risico opslag. Zoals aangegeven maken wij gebruik van het sneeuwbaleffect. Dit wil zeggen dat we het geld wat wij deze maand besparen volgende maand extra aflossen. En dat maand op maand. Nu lossen we dus naast de kosten die hierboven staan €265,65 extra af waardoor de betaling welke wij doen nog steeds elke maand de €1095,- is. Daarnaast lossen wel telkens nog extra af. Het doel wat we daarbij hebben is maandelijks nog eens €500,- extra af te lossen. Ook lossen we extra af als we de 13e maand en het vakantiegeld ontvangen.

20% boetevrij aflossen per jaar.

Ons aflossingstraject. "Door je hypotheek af te lossen is je huis elke keer een beetje meer van jezelf". goed-met-geld.nl

Onze hypotheek loopt bij de Rabobank en wij mogen 20% per jaar extra per leningdeel aflossen zonder boete.
Dit jaar hebben we dit al extra gestort op de Opbouwspaarrekening waardoor we nu extra aflossen op de annuïteiten hypotheek. Wij hebben voor deze volgorde gekozen daar dit het meeste voordeel oplevert gezien de hoogte van de rente. In januari zullen we weer als eerste beginnen met het inleggen op de Opbouwspaarrekening. Als we ons limiet hebben bereikt zullen we verdergaan met het aflossen van de annuïteitenhypotheek. Als we daarbij ons limiet hebben bereikt zullen we verder gaan met de Aflossingsvrije hypotheek.

In het begin was deze strategie anders. We zijn begonnen met het als eerste aflossen van de aflossingsvrije hypotheek daar ons dat op dat moment het beste leek gezien de rest toch afbetaald zou worden. Nadat we ons nog meer verdiept hadden in ons aflossingstraject zijn we naar de huidige strategie overgestapt. Het was even puzzelen maar ik ben blij om elke maand het openstaande hypotheek bedrag te zien dalen. Door het sneeuwbaleffect gaat het telkens harder doordat de sneeuwbal elke maand groter is.

Situatie september 2021.

Vanaf nu zal elke maand een update geven van onze hypotheek en ons aflosverhaal. Als je op de hoogte wilt blijven en een berichtje wilt ontvangen als er een update is geplaatst over ons aflossingstraject kan je dit doorgeven via het contact formulier.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties