Hypotheek aflossen

Hypotheek aflossen. Goed idee of niet?

Er zijn steeds meer mensen met een hypotheek die deze tegenwoordig aflossen. Dit is voornamelijk omdat de aflossingsvrije hypotheek bijna niet meer gegeven wordt. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die extra aflossen.

Maar is aflossen nu een goed idee? Vaak hoor je dat dit slecht is voor je hypotheekrente aftrek. Maar die aftrek is het voor een deel terugkrijgen wat je aan rente betaald hebt. Liever betaal ik dan helemaal geen rente omdat ik geen hypotheekschuld meer heb. De stappen daartussen is het beetje bij beetje (of meer als dat mogelijk is) aflossen waardoor je maandlasten dalen en je dus elke maand lagere kosten hebt. En wie wil dat nu niet. Lagere maandlasten.

Sneeuwbaleffect

Hypotheek aflossen. Goed idee of niet? goed-met-geld.nl

Mijn strategie om sneller af te lossen is een extra aflossing met het sneeuwbaleffect. Ik heb als doel elke maand €500 af te lossen. Daarbij komt elke maand ook nog eens de besparing welke we ook aflossen waardoor het aflossen steeds sneller zal gaan doordat het gedeelte besparing steeds groter gaat worden. Als we dit kunnen volhouden dan zullen wij over 7 jaar hypotheekvrij zijn. Dat wil zeggen dat we dan binnen 10 jaar onze hypotheek helemaal hebben afgelost en dat we vanaf dat moment die kosten dus helemaal niet meer hebben. Stel je eens voor dat je het geld wat je nu aan hypotheek uitgeeft dan elke maand over gaat houden. daar kan je een heleboel leuke dingen van doen. Iets anders wat je dan wellicht zou kunnen doen is minder werken. Als je tenslotte minder vaste lasten hebt dan hoeft er ook minder geld binnen te komen om rond van te kunnen komen. Hierdoor is dit ook iets wat je binnen de Fire beweging veel terug ziet. Geen hypotheek meer hoeven te betalen en dus nagenoeg gratis wonen geeft wel heel veel keuze vrijheid.

Gerhard Hormann

Gerhard Hormann, de bekendste Nederlandse hypotheekaflosser, is Hypotheekvrij. Zoals bij iedereen die dit nastreeft is dit ook bij hem niet zomaar gebeurt. Voor Hormann was de krediet crisis van 2008 de wake-up call. Op dat moment kwam bij hem het besef dat een hypotheek een schuld is die gewoon terug betaalt moet worden.

In de tijd dat Hormann met aflossen begon was dat, in de ogen van vele, nog een hele rare actie. Gelukkig dat hier nu door meer mensen heel anders naar gekeken wordt. Toch zijn er altijd nog mensen die liever een deel van de betaalde hypotheekrente terugkrijgen dan dat ze geen hypotheekrente betalen.

Nadelen van hypotheek aflossen

Extra aflossen op je hypotheek heeft ook nadelen. Wij krijgen elk jaar een flink bedrag terug van de belastingdienst elke. Als je extra aflost, dus minder rente betaalt, krijg je ook minder geld terug. Maar let op: het bedrag dat je bespaart door extra af te lossen op je hypotheek is altijd hoger dan het geld dat je misloopt aan belastingteruggave.

Het geld dat je extra aflost kan je niet gemakkelijk weer uit je huis halen. Stel je voor: je lost 5000 euro af op je hypotheek en een maand later gaat er iets in huis kapot dan kan je dat geld niet meer gebruiken voor een repatie. Dat is verschrikkelijk! Je voelt hem al aankomen: los alleen af op je hypotheek met geld dat je niet nodig hebt.

Extra aflossen op je hypotheek is voorbehouden aan mensen die goed zijn voorbereid en een goede buffer hebben.

Buffer

Het is altijd verstandig om eerst te werken aan het hebben van een goede buffer voordat je extra gaat aflossen. Om te zien wat aangeraden wordt als buffer kan je kijken op de site van het NIBUD. Persoonlijk vind ik het advies van het NIBUD, als je toevallig een leuke auto hebt en een eigen huis, aan de hoge kant. Wel heb je hierdoor een indicatie. Zelf vind ik een bedrag van €10.000.- een mooi bedrag om als buffer aan te houden. Als er iets kapot gaat heb je dan de financiële middelen om het te vervangen en mocht je zonder werk komen te zitten heb je ook nog een tijdje de mogelijkheid om je inkomen wat aan te vullen. Laten we hopen dat dat niet nodig is maar het achter de hand hebben van wat spaargeld kan nooit kwaad.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties