Fire

Fire (Financial Independence Retire Early) of vrij in het Nederlands vertaald als “Financieel onafhankelijk, vervroegd pensioen” is vanuit de Verinigde Staten overgewaaid en krijgt steeds meer sympathisanten in Europa. Ook in Nederland is een afvaardiging van de Fire beweging welke alleen maar blijft groeien. Niet iedereen is van voornemens om met hun 40e met pensioen te gaan. De meeste mensen willen de vrijheid gaan ervaren om financieel vrij te zijn. Vrij om de keuzes te maken die ze zelf willen. Een flink aantal van hen wil de mogelijkheid hebben om op termijn minder te gaan werken en wil meer vrije tijd hebben om te besteden aan vrienden en familie.

“Sinds ik Fire ken ga ik bewuster met geld om”

Dit is natuurlijk niet mogelijk als je telkens maar (meer dan) full time blijft werken. Veel mensen hebben het idee dat je wel heel rijk moet zijn om het je te kunnen veroorloven om minder te gaan werken. De aanhangers van Fire hebben daar een andere mening over. Een groot deel van hen wil juist meer genieten van minder uitgeven. Consuminderen. Om financieel rond te kunnen komen zal je er in ieder geval voor moeten zorgen dat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat. Als dit niet het geval is dan kiezen veel mensen om juist meer te gaan werken en zo meer te verdienen. Dit terwijl juist de Fire aanhangers net andersom denken. Zij willen er vaak juist voor zorgen dat je minder geld uit hoeft te geven. In plaats van meer verdienen om van het negatieve verschil een positief verschil te maken zorgen ze dat de kosten omlaag gaan.

Fire (Financial Independence Retire Earl, klok, Goed-met-geld,

Fire in 4 stappen

1: Inventariseer je huidige situatie. Wat komt er in en wat gaat er uit.
2: Lagere vaste lasten. Minder uitgeven.
3: Verhoog je inkomen, liefst passief inkomen.
4: Investeer het geld dat je overhoudt slim.

Eén van de zaken waar veel Fire aanhangers aan werken is het aflossen van schulden. Schulden kosten namelijk een heleboel geld. Als je dit niet meer hoeft te betalen gaan je kosten omlaag en heb je dus minder inkomsten nodig om rond te kunnen komen.

Hypotheek

Ondanks dat ik met regelmaat hoor dat een hypotheek hebben, omdat het sociaal geaccepteerd is, niet erg is moet ik zeggen dat geen hypotheek hebben zeker niet erger is. Dit is de reden dat er door de Fire volgers dan ook veelal op de hypotheek afgelost wordt.

Niet alleen de verplichte maandelijkse aflossing maar daarnaast ook extra aflossingen. Door deze extra aflossingen zakt de hypotheek en daarmee ook de maandelijkse kosten. In het begin zijn het maar kleine beetjes maar als je telkens extra blijft aflossen zal de besparing steeds groter zijn. Aflossen is niet voor iedereen verstandig maar voor de meeste mensen levert het meer op dan dat het kost. Binnenkort zal ik Dieper ingaan op het aflossen van de hypotheek en voordelen en nadelen waar je rekening mee moet houden beschrijven.

Nederlands bekendste alfosgoeroe.

Gerhard Hormann. Met recht Nederlands bekendste hypotheek aflosser. Zelfs is hij met regelmaat aflosgoeroe genoemd. In zijn boek “Hypotheekvrij” beschrijft hij de weg die hij bewandelt heeft om tot een hypotheekvrij leven te komen. Hierin laat hij zien wat hij heeft gedaan, gelaten en aangepast om tot dit ultieme doel te komen,

IK HOEF NOOIT MEER EEN WEKKER TE ZETTEN OF NAAR EEN VERGADERING

GERHARD HORMANN

Voor Hormann was de krediet crisis van 2008 de wake-up call. Op dat moment kwam bij hem het besef dat een hypotheek een schuld is die gewoon terug betaalt moet worden. Het bedrijf waar hij voor werkte kwam in een reorganisatie terecht en de kans dat hij daar tot zijn pensioen zou blijven werken was vrijwel nul. Een vaste baan is toch alleen maar vast totdat je eruit vliegt. Hij was toen 47 jaar en dat is toch het moment waarop het begrip pensioen wat dichterbij komt, tastbaarder wordt. Hij had geen benul hoe het eigenlijk zat met zijn pensioen en hoeveel hij had opgebouwd. Toen is hij naar zijn hypotheekcontract gaan kijken. Waar had hij eigenlijk ooit zijn handtekening onder gezet?  Wat stond er in over de einddatum? En wat gebeurde er dan? Hij had werkelijk geen idee. Net als zoveel mensen.’ 

Beleggen om Fire te worden

Naast het zorgen voor lastenverlagingen zijn er ook veel mensen die Fire naleven aan het zorgen voor extra inkomsten. Een van de voornaamste zaken waar men dit mee wil doen is beleggen. Zelf ben ik hier nog niet mee bezig maar ik ben me hier al wel in aan het verdiepen. Binnenkort zal ik hier ook een stukje over schijven.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties