4% regel

Om Financieel onafhankelijk te zijn heb je geld nodig, Best een heleboel geld. om uit te rekenen hoeveel goed je nodig hebt is er de 4% regel. Maar wat is nu de 4 % regel en waarom is het 4%?

De 4% regel bij Fire is zo berekend dat je van je opgebouwd kapitaal kan rondkomen. Als je weet wat je jaarlijkse kosten zijn en je vermenigvuldigd dat met 25 dan heb je het bedrag dat je moet hebben om van rond te kunnen komen. Wanneer je 25.000€ per jaar opmaakt wil dit zeggen dat je 625.000€ moet hebben om de rest van je leven van rond te kunnen komen. Als je hier 4% van opmaakt (25.000€) gaat de markt ervan uit dat je op je kapitaal, als je dit bijvoorbeeld belegd, 4% rendement kan behalen.

Is de 4% regel haalbaar?

4% regel bij Fire. Wat is dat en is het haalbaar?

Dit zal zeker niet voor iedereen haalbaar zijn. Moet ik dan ook maar niet aan beginnen als het niet haalbaar is? Dat is een vraag die na het bekijken van deze berekening snel gesteld is. Wellicht is het dan niet helemaal haalbaar maar het is zeker niet voor niets. Stel je voor dat je niet die 25.000€ per jaar krijgt maar slechts de helft omdat het niet geheel haalbaar was. Ook dan is het een mooie aanvulling op de inkomsten waardoor je minder hoeft te werken. Hierdoor creëer je voor jezelf dus de mogelijkheid om, als je dat wilt, minder te werken. Daarnaast geeft het ook een mooie aanvulling op het pensioen waarvan ook veel mensen niet weten of ze wel genoeg gaan krijgen om van rond te komen. Zo’n leuke aanvulling zal dan niemand erg vinden.

Stel dat je ondertussen je hypotheek (versneld) hebt afgelost en je jaarlijkse uitgaven zijn bijvoorbeeld maar 12.000€ om van rond te komen dan heb je met deze 4% regeling ook maar “slechts” 300.000€ nodig om niet meer te moeten werken.

AOW en pensioen

In Nederland hebben we ook nog eens de AOW en pensioen. De 4% houdt geen rekening met AOW en pensioen. Dit wil zeggen dat tegen de tijd dat je de gerechtigde leeftijd behaalt om hier gebruik van te maken je zelfs minder dan deze 4% nodig zal hebben omdat dit door AOW en pensioen aangevuld zal worden.

Voor iedereen anders

Het zal voor iedereen anders zijn welk bedrag je nodig zal hebben en welk vermogen je zal moeten opbouwen om hiervan te kunnen leven. De ene zal kunnen genieten van de vrije tijd en een wandeling met zijn/haar geliefde waar de andere pas tevreden is als er een sportwagen en een boot voor de exclusieve villa staan. Ondanks deze verschillen is het toch voor iedereen verstandig om na te denken over de toekomst en zelf aan het roer te gaan staan en jezelf naar de voor jou goede financiële kant op te sturen

Lees ook:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties