Pensioen

Vaak denken mensen dat pensioen iets is om later over na te denken. Anderen menen daar niet over na te hoeven denken omdat het er straks toch niet meer is. Dat laatste zou juist de trigger moeten zijn om hier zo vroeg mogelijk aan te gaan denken. Hoeveel ga je ontvangen als je de gerechtigde pensioenleeftijd bereikt hebt? Hoeveel geld heb je nodig om met pensioen te kunnen? Is hetgeen je verwacht te krijgen (AOW + pensioen) genoeg om van rond te kunnen komen? Als dat zo is dan hoef je je nog niet zo druk te maken. Maar wat als je dan niet genoeg gaat ontvangen om rond te kunnen komen. wat ga je dan doen? Op je oude dag wanneer je echt zou moeten kunnen genieten een sober leven hebben omdat er niks anders kan?

Pensioengat.

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk hierover na te denken. Als er namelijk een pensioengat zal ontstaan dan kan je dat opvullen. Hoe eerder je hieraan gaat werken hoe minder je per jaar hoeft te “sparen”. Dat sparen kan natuurlijk op verschillende manieren maar het gaat erom dat als je hier nu rekening mee gaat houden je daar straks heel erg veel plezier van kan hebben.

Eerder kunnen stoppen met werken.

Ook als je verwacht geen pensioengat te zullen hebben is het goed om hier toch mee bezig te zijn. Hoe fijn zou het zijn als je niet tot je pensioengerechtigde leeftijd door MOET werken? Als je zelf kan bepalen of je eerder wilt stoppen met werken of, als je van het werk nog genoeg geniet, je toch nog even doorgaat. Die keuzevrijheid lijkt mij wel heel fijn. Niet meer te hoeven werken. Zelf bepalen wat je dan wilt doen. Wellicht is gedeeltelijk stoppen een optie.

Langer de tijd.

Hoe eerder je begint met het opbouwen van kapitaal hoe langer je de tijd hebt. Hierdoor hoef je per jaar dus minder op te bouwen om hetzelfde resultaat te behalen. zie het voorbeeld hieronder om €400.000,- te behalen als je op je 50e begint of als je op je 20e begint ervan uitgaande dat we tot 67 zullen blijven werken voordat we AOW gaan krijgen.

Om €400.000,- te behalen in de 17 jaar van je 50e tot je 67e zul je, als we geen rekening houden met mogelijke winsten of verliezen, zul je ruim €1960,- per maand moeten sparen.

op €400.000,- te behalen in de 47 jaar van je 20e tot je 67e zul je, als we er ook hier vanuit gaan dat er geen winst of verlies gemaakt zal worden, zul je “slechts” €710.- moeten sparen.

Natuurlijk zijn dit hele simplistische vergelijkingen maar het geeft wel aan dat de tijd die je neemt wel een hele belangrijke factor is. Hoe eerder dat je jezelf dan ook met je pensioen zal bezig houden hoe makkelijker het zal zijn om op termijn ook nog goed te kunnen leven. Laat dit dan ook niet iets zijn voor later maar laten we er nu al bewust naar kijken. Bekijk jouw verwachte pensioen op mijnpensioenoverzicht.nl

DEGIRO

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties