Inflatie in Nederland loopt op tot 12 procent.

Alles wordt de laatste tijd veel duurder. Er is een enorme inflatie. Of het nu aan Corona of aan de oorlog ligt maakt voor de meeste mensen eigenlijk niet uit. Wat belangrijker is, vind men, dat je van hetzelfde inkomen minder kan kopen. Maar is dat eigenlijk alleen maar erg.

Natuurlijk is het niet fijn als je je zuurverdiende salaris als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen als je je vaste lasten moet betalen of als je maar even boodschappen aan het doen bent maar dit kan je wel laten beseffen dat we het vooral met minder zullen moeten doen. Voor veel mensen kan dit een probleem zijn als je echt al heel weinig hebt en voor anderen zal het misschien bijna niet eens opvallen.

Alles is duurder geworden: inflatie in Nederland loopt op tot 12 procent

Het moment om stil te staan wat we echt nodig hebben.

Dit is dan wel het uitgelezen moment om stil te staan bij wat we echt nodig hebben. Hebben we dat abonnement op Netflix of Videoland wel nodig? Is Spotify een “must have”? Moeten we om te sporten echt naar de sportschool om daar op een “fiets” te kunnen bewegen? Natuurlijk is het leuk om allemaal te hebben maar echt nodig is het natuurlijk niet. Op momenten zoals deze is het goed om je huishoudboekje eens extra onder de loep te nemen. Voor mensen die bijna of helemaal niet rond kunnen komen is het enorm belangrijk om te weten wat er binnenkomt en wat er ook weer uitgaat. Opmerkingen als “er komt te weinig binnen en er gaat teveel uit” gaan natuurlijk niet helpen.

Huishoudboekje

Wat wel helpt is het huishoudboekje. Of dit nu daadwerkelijk een boekje is waar je alle inkomsten en uitgaven als een kasboek naast en onder elkaar zet of dat het een simpel Excel bestandje is maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je alles inzichtelijk hebt. Helaas werken nog veel te weinig mensen met een dusdanige administratie waardoor er ongemerkt veel geld uitgegeven wordt aan zaken waar men het bestaan eigenlijk niet weet. Dit omdat het makkelijk in de grote hoop meegaat of omdat het maar kleine uitgaven zijn. Maar al die kleine onbelangrijke zaken bij elkaar optelt kan het toch een flinke kostenpost zijn. Wanneer je elke dag onderweg een kopje koffie van een euro of 3 koopt dan zijn dat niet zulke grote bedragen maar al met al spreek je toch van €1000 op jaarbasis. Hier kan je een stappenplan vinden van het Nibud.

Het leven moet wel leuk zijn.

Natuurlijk wil ik hiermee niet dat je gelijk alle leuke dingen voor jezelf gaat verbieden. Het leven moet natuurlijk wel leuk blijven maar als je door wat kleine aanpassingen wat makkelijker rond kan komen zal je merken dat, wanneer je nu bijna niet rond kan komen, het voor een heleboel rust zorgt als je hierdoor aan het einde van de maand geen geldzorgen hebt. Als je dan niet hoeft na te denken of je aan het einde van de maand nog wel eten kan kopen zal er dan minder stress zijn wat het leven ook weer leuker maakt. Vanzelfsprekend is het niet voor iedereen weggelegd om zaken te schrappen. Wanneer je alles al hebt wegbezuinigd zal hier dan ook geen ruimte meer voor zijn. Toch zal er voor het grootste gedeelte van de mensen , wanneer ze met een huishoudboekje gaan werken, toch blijken dat er nog veel zaken zijn die niet nodig maar alleen leuk zijn.

Lees ook:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties