Derde dinsdag van september

Derde dinsdag van september. Prinsjesdag.Waarom klagen Nederlanders zoveel? Het lijk wel dat we tegenwoordig nooit genoeg hebben.

Derde dinsdag van september. Prinsjesdag. De dag dat de uitgelekte rijksbegroting voor het komende jaar weer officieel bekend gemaakt gaat worden. De hoedjesparade kan weer van start. Wat mij telkens het meest verwonderd is de alsmaar negatieve reacties die op de verschillende fora te lezen zijn. Ik begrijp dat het niet altijd leuk en mooi is. Sommige zullen er qua koopkracht op vooruit gaan. Anderen gaan er wellicht op achteruit of blijft bij hen de koopkracht gelijk. Als ik dan de reacties lees dan lijkt het wel of iedereen het zo verschrikkelijk slecht heeft in Nederland. Ik zal zeker niet ontkennen dat er gezinnen zijn die het financieel slecht hebben. Een deel daarvan zal het aan zichzelf te danken hebben door foutieve beslissingen in het verleden en een ander deel zal gewoon pech hebben gehad waardoor de financiële situatie er niet goed voorstaat. Voor iedereen hoop ik dat het beter gaat worden.

Bij bijna alle reacties lees je geklaag en gezeur. Overheid dit en overheid dat. Ik ben ook niet altijd blij met wat de overheid doet maar desondanks vind ik dat we het hier in Nederland, voor het overgrote deel, goed voor elkaar hebben. Toch blijven veel Nederlanders klagen.

Waarom zoveel geklaag?

Waarom klagen de Nederlanders dan toch zoveel? Niets lijkt goed te zijn. Bij elke beslissing van de overheid lijkt het wel of de wereld vergaat. Niet alleen bij beslissingen van de overheid trouwens. Als er iemand iets doet moet iedereen maar weer een mening hierover hebben en dat dan ook maar onder het mom van “vrijheid van meningsuiting” maar eruit spuwen. Heel veel ontevredenheid. Dit alles terwijl het bij de meeste mensen nog steeds goed gaat. Komt dit dan omdat we zo verwend zijn geworden dat we alleen maar meer willen hebben en kunnen doen? Als ik in de stad loop zitten er nog heel veel mensen op de terrassen en wordt er genoeg besteld. Restaurantjes hebben ook de nodige klanten en in de winkelstraten lopen nog heel veel mensen bepakt en bezakt met tassen nieuwe spullen.

Daarnaast zijn er nog een heleboel mensen die toch met regelmaat naar het buitenland op vakantie gaan. Nu lees ik ook met regelmaat “De rijken worden alsmaar rijker en de armen alleen maar armer”. Zullen al die mensen in die winkelstraten “rijk” zijn? Zelf denk ik dat een heleboel van deze mensen ook klaagt dat we het zo slecht hebben omdat de energierekening hoger is en ze daarom elke week 3 biertjes minder in de kroeg kunnen drinken of omdat ze bijvoorbeeld niet elke maand weer nieuwe schoenen en kleding kunnen kopen. Ineens voelen ze zich daarom arm maar zijn dat dan natuurlijk niet.

Wanneer ben je rijk?

Wanneer ben je nu rijk en wanneer ben je nu arm. Hier valt natuurlijk wel een bedrag aan inkomen aan te koppelen maar of dit nu het juiste antwoord gaat zijn vraag ik me af. Naar mijn idee is rijkdom niet in geld uit te drukken daar dit met veel meer zaken verband heeft dan alleen maar met geld. Natuurlijk helpt een goedgevulde portemonnee maar dit is niet alles. Ik ken mensen die elke maand een heel flink inkomen hebben maar toch aan het einde van het salaris iedere keer een stukje maand overhouden. Ook ken ik mensen die met een veel kleiner inkomen goed rond kunnen komen. Naar mijn mening ben je (financieel gezien) rijk als je de maandelijkse uitgaven lager kan houden dan er binnenkomt en dus elke maand iets kan overhouden. Als je kan genieten van hetgeen je hebt in plaats van hetgeen je niet hebt.

Zelf iets doen aan je situatie.

Als deze groep klagers dan alleen maar meer wil vraag ik mijzelf af wat ze daar dan zelf aan doen om het te krijgen. Ik krijg het idee dat van de klagers de verantwoordelijkheid van hun financiële situatie alleen maar bij de overheid wil leggen. Natuurlijk bepaald de overheid hier in een deel in mee door de hoogte van bijvoorbeeld belastingen, toeslagen en uitkeringen. Toch denk ik dat er ook een grote verantwoordelijkheid bij jezelf ligt. wat doe je zelf om meer inkomsten te krijgen of met minder uitgaven genoegen te nemen. Waarom moet er bij veel mensen altijd alles maar meer en groter. Hebben we dan nooit genoeg?

Veelal denk ik dat mensen hun inkomsten en uitgaven niet inzichtelijk hebben en daarom vaak nog steeds veel te veel uitgeven aan onzinnige dingen waardoor ze aan het einde van de maand geld tekort hebben en dan de overheid maar de schuld geeft. Zelf ben ik van mening als die mensen nu eens een kasboek bij gaan houden, minder uitgeven aan bijvoorbeeld een veel te dure kop thee of koffie in de hippe tentjes dat ze dan wel makkelijk rond kunnen komen.

Ik wil dus niet ontkennen dat er mensen zijn die het slecht hebben. Laten we hopen dat het die mensen in de toekomst beter afgaat. Wel zou ik her mooi vinden dat mensen die het helemaal niet slecht hebben gaan stoppen met klagen en het leven wat positiever gaan zien. Dat maakt het leven voor iedereen een stuk leuker.

Lees ook:

DEGIRO
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties