Consuminderen

Bij financieel vrij worden hebben veel mensen het al snel over meer verdienen om dat te verwezenlijken. Als je dan ook meer gaat uitgeven dan heb je er niets aan bij je traject om financieel onafhankelijk te worden. De ruimte tussen inkomsten en uitgaven groter maken is de sleutel naar succes. Naast meer verdienen is consuminderen dan een belangrijke sleutel om dit proces te versnellen. Hoe groter het verschil tussen inkomsten en uitgaven (ervan uitgaande dat er meer binnenkomt dan eruit gaat), hoe meer je kan sparen en hoe sneller je vrij bent om andere keuzes te maken.

Belangrijk is dan ook om te gaan consuminderen. Ik weet bijna met zekerheid te zeggen dat bij het grootste deel van de mensen wel spullen in de kast liggen waarvan je bij aankoop dacht dat je het echt leuk vond en echt nodig had maar welke heel snel ongebruikt ergens kwamen te liggen om stof te vangen. Denk daarom bij elke aankoop of je van deze uitgave wel echt gelukkig gaat worden. Laat je geld niet in rook opgaan door het zomaar uit te geven.

Vermijd impuls aankopen

Vermijd dan ook het doen van impulsaankopen. Als je iets ziet waarvan je denkt dat je het echt wil hebben is het verstandig om het niet te kopen. Spreek met jezelf af om na een week of na 2 weken weer te gaan kijken. als je het dan nog steeds wil hebben voorkomt dat, voor een deel, dat je iets koopt waarvan je achteraf denkt: “waarom heb ik dit nu ook al weer gekocht”. Als je voor jezelf nog niet zeker bent kan je de aankoop eventueel nog eens uitstellen. Zodra je er zeker van bent dat dit je op lange termijn gelukkig gaat maken koop je het pas.

Nieuw of misschien toch niet?

Daarnaast kan je jezelf afvragen of je hetgeen je wilt kopen wel nieuw moet zijn. Wil je perse veel geld uitgeven aan een nieuwe auto of kan een leuke 2e-hands je net zo goed van A naar B brengen. Waarschijnlijk ook nog eens voor een veel kleiner deel van de kosten? Bij auto’s is het heel gewoon om 2e-hands te kopen maar dat is vaak ook niet zo. Naast een auto zijn er echt een heleboel spullen die je 2e hands kan kopen. Je kan kijken bij een kringloopwinkel of bijvoorbeeld op Marktplaats. Door dit te doen kan je een heleboel kosten besparen waardoor je weer meer geld overhoud.

Zo had onze zoon vorige maand een nieuw bed nodig. De jongen heeft tegenwoordig een vriendin en wilde eigenlijk niet meer in een eenpersoonsbed slapen maar in een bed van 160 cm breed. Met z’n tweeën slaapt dat toch wat fijner. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben een heel mooi tweepersoonsbed gevonden. Helemaal compleet voor slechts 50€ en zo goed als nieuw. De persoon die dit had gekocht had het bed net 2 weken. Het bed paste toch niet zo goed als gehoopt en deed het daarom weg. Dat scheelde ons toch weer een flink bedrag.

Goed voor het milieu

Nu is het besparen op geld natuurlijk leuk. Wetende dat het ook goed is voor het milieu is ook mooi meegenomen. In plaats van alles maar weggooien als je erop uitgekeken bent kan je er een ander gelukkig mee maken. Ook een ander kan jou er gelukkig mee maken. Zo voorkomen we dan samen dat de afvalberg sneller stijgt dan nodig is. Consuminderen is dus op veel vlakken goed.

Lees ook:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
lindaschrijfthetop
lindaschrijfthetop
1 jaar geleden

Ik hecht wel waarde aan nieuwe spullen, maar ik ben het er mee eens, zeker niet alles in huis is noodzakelijk.

Frederique
Frederique
1 jaar geleden

Ik koop zelf al jaren bijna niets nieuws eigenlijk. Tweedehands is vaak prima en soms zelfs van betere kwaliteit dan moderne prul.

Cheryl
1 jaar geleden

Het is heel goed om hier bij stil te staan. Ik vraag me ook vaak af “heb ik dit echt nodig?” En als ik dan met nee antwoord, laat ik het liggen. Is een mindset

Mitchel
1 jaar geleden

Je hebt groot gelijk! Als je iets weg wilt gooien, kun je er beter een ander blij mee maken. Naar de kringloop brengen is daarom ook een goed idee.

Fallon
1 jaar geleden

Ik doe dit ook al een tijdje en vind het nog eens erg leuk om te doen ook!

nicole orriens
1 jaar geleden

Ik ben ook een voorstander van consuminderen! Vanwege het milieu maar ook om letterlijk en figuurlijk zo min mogelijk ballast mee te sjouwen in het leven.

Kelly Buysse
1 jaar geleden

Interessant artikel. Stemt tot nadenken 😉