Besparen

Besparen is voor de één een noodzakelijk kwaad, voor de ander is het bijna een hobby te noemen. Besparen omdat het een noodzakelijk kwaad is omdat je anders meer uitgaven hebt dan inkomsten is veelal niet leuk. Maar niet besparen en daardoor financieel in de problemen komen is zeker nog minder leuk. Daarnaast wil toch iedereen wel het spreekwoordelijke brood op de plank hebben, je huisje kunnen betalen en financieel het einde van de maand halen.

De mensen die besparen doen terwijl het niet nodig is genieten vaak enorm van het besparen. Ze genieten omdat ze weten dat ze door hun acties extra geld overhouden wat ze dan weer ergens anders aan kunnen besteden.

Besparen kan op allerlei manieren maar het beste is om allereerst, als je dat nog niet gedaan hebt, je inkomsten en uitgaven duidelijk en overzichtelijk te hebben. Dit is iets wat eigenlijk altijd als eerste voor elkaar moet zijn want zonder overzicht zal je je financiën nooit goed voor elkaar kunnen krijgen. Zelfs al heb je nog zoveel geld, ook dan zal je ervoor moeten zorgen dat je uitgaven niet meer zullen zijn dan wat er binnenkomt om ervoor te zorgen dat je niet op termijn je hele kapitaal kwijt bent.

besparen, bezuinigen, de broekriem moet aangetrokken worden en een slop op de knip.

Als je duidelijk hebt wat er binnenkomt er wat er uitgaat dan zal je deze bedragen van elkaar af moeten trekken. (inkomsten-uitgaven). Als hier een negatief getal uit komt dan is er een probleem wat opgelost moet worden. Er zal dan meer geld binnen moeten komen of er zal bespaard moeten worden om de problemen voor te blijven. Mochten er al financiële problemen zijn dan is dit de start om er vanaf te komen. Extra geld binnenkrijgen is vaak niet de makkelijkste manier om het verschil te dichten maar zeker niet af te raden om te proberen, Probeer een salaris verhoging te krijgen bij je baas, Probeer meer uren te werken of neem een extra baantje. Besparen is daarentegen, voor de mensen die nog helemaal niet op de kleintjes letten, wel een hele makkelijke optie om ervoor te zorgen dat er niet meer uitgegeven zal worden dan er binnenkomt. Sommige mensen noemen het liever bezuinigen om dat dat ernstiger klinkt dan besparen. Zelf spreek ik liever van besparen vanwege de juiste positievere klank. Naar mijn mening kan je het langer volhouden als het leuk is. Laten we dan in ieder geval beginnen om het zo positief mogelijk te noemen,

Onderverdelen en sorteren

Je hebt nu je lijstje met uitgaven. Deze zullen we moeten verdelen in 2 groepen. de “vaste lasten” en de “rest”. Alle twee de groepen zetten we dan op volgorde van groot naar klein.

Vaste lasten.

De vaste lasten zijn lasten welke elke maand hetzelfde zijn.

 • Huur/Hypotheek
 • Abonnementen (sportschool, krantjes, magazines, TV, Netflix/Videoland, Spotify)
 • Verzekeringen
 • Gas/elektra
 • Water
 • Telefoon
 • Internet

Rest.

Onder “rest” zetten we alle andere zaken.

 • Eten/drinken (dagelijkse boodschappen)
 • Kleding/schoenen
 • Speelgoed/Spelletjes
 • Meubels
 • Huishoudelijke apparaten
 • Enz.

Als je de grootste uitgaven bovenaan hebt staan dan kan je al snel zien waar mogelijk het meeste te besparen is. Van elk rijtje kan je dan bedenken of je ervan af kan komen. Van je huur/hypotheek kan je niet afkomen terwijl je van een abonnement van de sportschool, waar je wellicht ook al helemaal geen gebruik van maakt, makkelijker af kan komen,

Zo kan je per onderdeel bekijken waar je vanaf kan en waar niet. Als je een abonnement stil kan zetten dan is dat eenmalig een klusje waar je elke maand profijt van hebt. Van de zaken waar je niet vanaf kan kan je altijd kijken of er goedkopere opties zijn. Het loont zeker om elk jaar je vaste lasten door te nemen en te kijken of je zaken kan oversluiten. bedrijven als energie leveranciers en telefoon aanbieders geven graag veel korting als je een nieuwe klant wilt worden. Dit kan honderden Euro’s per jaar schelen. Er zijn een heleboel vergelijkingssites waarbij je, als je je huidige gegevens invult, snel kan zien wat je kan besparen als je overstapt.

Boodschappen

Je (dagelijkse) boodschappen is ook een kostenpost waar meestal nog wel wat op te besparen is. Heb je alles wat je koopt wel nodig? Als het al nodig is kan je altijd nog kijken of hetgeen je nu koopt (wellicht bij een andere winkel) een goedkopere variant heeft. Een B-merk is vaak veel goedkoper dan een A-merk zonder dat het in kwaliteit scheelt. Meestal betaal je alleen extra voor de naam van het product met een A-merk.

Geld overhouden.

Uiteindelijk zal je, als je alle mogelijkheden hebt benut om te besparen en eventueel extra inkomen te genereren gels moeten gaan overhouden, Maar wat ga je met dat overgebleven geld dan allemaal doen? Hier zie je heel veel verschillen. Een deel van de mensen al dit wellicht nodig hebben om schulden af te betalen. Maar als die er niet zijn. Kan je dan alles uitgeven? Het is tenslotte over.

Gelukkig spaarvarken. bespaarvarken, eindelijk geld over om een buffer op te bouwen.

Dat zou ik niet doen. Allereerst zou ik kijken om een buffer aan te leggen om eventuele tegenslagen in de toekomst op te kunnen vangen. Daarna heb je, om het simpel te houden, 2 visies. Korte en lange termijn. Iemand die de koste termijn visie heeft zal het geld makkelijker uitgeven. Iemand met een lange termijn visie zal zijn geld gaan sparen of investeren (bijvoorbeeld door je hypotheek af te lossen of te gaan beleggen. Zelf denk ik dat je het alle twee moet doen. Gebruik een deel om nu te genieten en gebruik een deel om ervoor te zorgen dat je later ook nog kan genieten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nienke van oosten
1 jaar geleden

Fijne tips. Ik probeer zelf zo veel mogelijk te besparen op boodschappen en probeer als het mogelijk is tweedehands te kopen.

Fany
Fany
1 jaar geleden

Besparen met een positieve kijk en die buffer erg belangrijk

Fallon
1 jaar geleden

Ik vind het altijd een sport om te besparen en de volgende maand iets meer over te hebben om extra te kunnen sparen. Mijn excel bestandje helpt mij hierbij.