Beleggen

Beleggen is voor mij ook nog redelijk nieuw. Ik ben mezelf wel al flink aan het inlezen geweest maar veel verder ben ik nog niet gekomen, Wel wil ik informatie delen welke ik gevonden heb en hier verzameld heb zodat er een goed overzicht ontstaat voor mensen die willen beginnen en informatie zoeken.

goed-met-geld, Beleggen

De gedachte dat beleggen alleen is voor mensen met grote kapitalen is iets wat al een tijdje achter ons ligt. Beleggen is door banken als DEGIRO voor de de gewone mens gemakkelijk bereikbaar. De meeste aandelen worden tegenwoordig digitaal verhandeld en hoeven we niet zelf naar de beurs toe om te handelen. Dit kan gewoon thuis vanaf de bank. Wel is aan te raden om beleggen als lange termijn investering te zien om zo schommelingen in de koersen op te kunnen vangen. De gemiddelde groei van de afgelopen 100 jaar is gemiddeld 7% wat een hoog rendement is.

Waarin beleggen

Beleggen kan in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, indexfondsen en ETF’s. Hieronder zal ik kort de verschillen uitleggen.

  • Aandelen: als je een aandeel koopt dan koop je een klein stukje van 1 bedrijf. Als het met dit bedrijf goed gaat is er niks aan de hand maar anders is de kans dat je geld verliest wel groot.
  • Obligaties: obligaties zijn leningen. je koop hierbij dus geen deel van het bedrijf waar je geld aan uitgeeft maar je leent je geld uit. Dit is vaak aan overheden. Omdat een obligatie een lening is zal er bij aanvang een einddatum worden afgesproken waarop het geld moet worden terugbetaald maar ook de rentevergoeding die aan je betaald gaat worden. De rente is dan meestal 1x per jaar uitbetaald.
  • Indexfondsen: indexfondsen zijn pakketten van stukjes aandeel. Bij een indexfonds koop je dus eigenlijk een heleboel kleine stukjes aandeel. Doordat je nu investeert in meerdere bedrijven is je risico kleiner. Hierdoor is de hoogte van de opbrengst normaal gezien ook kleiner, Indexfondsen worden 1x per dag verhandeld. Afhankelijk van het fonds dat je kiest kan je de spreiding bepalen. Er bestaan verschillende fondsen met verschillende bedrijven. Hoe groter de spreiding hoe veiliger. Je kan nationale of internationale fondsen kopen.
  • ETF’s: ETF’s (Exchange Trade Funds) zijn nagenoeg hetzelfde als Indexfondsen. Het verschil hierin is dat ETF’s de hele dag verhandeld kunnen worden.

Actief of passief?

Omdat beleggen als doel heeft rendement te maken is het belangrijk om te kijken naar de kosten van het beleggen, Als je gaat laten handelen in actief beheerde fondsen dan zijn de kosten hoger dan bij een passief beheerd Fonds. De kosten van een actief beheerd fonds liggen ongeveer tussen de 1% en 2 % terwijl de kosten van een passief beheerd fonds ligt tussen de 0,05% en de 0,4%. Een actief fonds moet dan ook wel heel goed werk laten zien om eerst het verschil in kosten extra te verdienen. Over het algemeen is het rendement op passief beheerde fondsen daarom uiteindelijk hoger.

ETF’s

Voor beginners is het het verstandigste en het veiligste om te beginnen met beleggen via ETF’s. De meest populaire ETF van Nederland is tegenwoordig het WVRL. Dit is een ETF welke in Nederland verhandeld wordt en een wereldwijd gespreide ETF is. Dit is een ETF waarbij je, via brokers als DEGIRO, kan beleggen in meer dan 3000 wereldwijd gespreide aandelen. Hierdoor heb je het minste last van regionale economische schommelingen. Ook heb je geen last van sector afhankelijke stijgingen en dalingen.

Via DEGIRO nu (tot en met 30 september 2021) beleggen zonder transactiekosten.

Omdat je bij DEGIRO nu kan beleggen zonder transactiekosten is dit een gemakkelijke en goedkope manier om te beginnen met beleggen. Omdat ik toch zelf ook wil gaan beleggen via DEGIRO heb ik uitgezocht hoe dat in z’n werk gaat. In de volgende blog zal ik een uitgebreide uitleg geven hoe je kan beginnen met beleggen. Wil je al gelijk aan de slag en nu al belegger worden dan kan je jezelf meteen aanmelden via de link hieronder

DEGIRO

Als je wilt beleggen heb je natuurlijk geld nodig. Lees daarom ook hoe je kan besparen zodat je meer geld hebt en je rendement nog sneller kan groeien. Het is verstandig om niet slechts eenmalig een bedrag in te leggen maar om meerdere malen, bijvoorbeeld maandelijks, een bedrag in te leggen om zo de schommelingen in de markt op te vangen en een groter rendement te genereren.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rosalyn
1 jaar geleden

Goede basisinformatie. Wanneer je gaat starten met beleggen, dan is het in ieder geval ook goed om voor een gespreide portefeuille te kiezen. Je kunt je inleg immers ook verliezen, en daarmee dek je jezelf wat meer in. Veel succes!

Linda
Linda
1 jaar geleden

Handig artikel! Zit zelf te denken om ook te gaan beleggen dus ga dit blog zeker onthouden!

Lindaschrijftop
Lindaschrijftop
1 jaar geleden

Ik ben ooit gestart met een paar fondsen maar ik kijk er eigenlijk weinig naar.